Tennis

TennisGezond

Gezond sporten is de basis om lang te genieten van je hobby!

Bij Tip-Top geloven we in duurzaam tennissen. Nee, dan hebben we het niet over het milieu deze keer maar wel over een hobby die je levenslang kan uitoefenen. We zijn er van overtuigd dat tennissen met een correcte techniek het startpunt is. Dat streven we ook naar in onze lessen: een mooie techniek aanleren die gebaseerd is op de bouw en werking van het lichaam zodat er geen stresspunten ontstaan die zorgen voor chronische pijn.

Maar daarnaast telt natuurlijk ook het fysieke: je conditie, je coördinatie, de zorg voor je lichaam zoals voeding, opwarming, cool down, slaap en rust, ... Op deze pagina geven we wat tips.

"Je hebt maar één (tennis)lichaam, verzorg jezelf!"

Peter Bultynck, TC Tip Top

Tip-Top werkt hier ook actief aan en zal de komende jaren in het nieuwe beleid nog meer aandacht hebben voor gezond sporten. We kijken hierbij heel ruim: van de evidente blessurepreventie en EHBO-kennis bij onze trainers tot het welbevinden van onze leden in onze club. Meer kan u binnenkort in ons nieuw beleidsplan lezen.

Test jezelf!

Weet jij veel over gezond tennissen en sporten? Test hoe goed jij bezig bent of wat je nog kan leren!

1/ Blessurepreventie: opwarming en cool down

Blessurepreventie begint vóór de eerste bal wordt geslagen en eindigt niet nadat het matchpunt is afgelopen ... met een goede opwarming en een deugddoende cool-down. Dat hoeft heus niet lang te duren, enkele oefeningen zijn al voldoende. De essentie is dat je opwarming van lichte bewegingen naar intensief opbouwt, de cool down juist omgekeerd.

"Tennis is één van de sporten waarin het minst wordt opgewarmd."

Ruben Neyens, docent conditietraining TennisVlaanderen

2/ Voeding

Je hoeft heus geen strict sportdieet of wat dan ook te volgen. Normaal en gezond eten is al voldoende, maar wat is dat nu? 

 • Een goede truck is het 80/20 principe: 80 % van wat je eet is gezond en 20 % voor lekkernijen. Dat houdt je het beste vol. 
 • Sla geen maaltijden over maar beperk de tussendoortjes. Begin met een stevig ontbijt, gevold door een hartige lunch en tot slot rond je af met een evenwichtig avondmaal. Een 10-uurtje en een 4-uurtje in de vorm van een droge koek, stuk fruit of een yoghurtje zijn perfecte aanvulling.
 • Zorg dat je voldoende groenten eet: deze bevatten weinig tot geen energie maar wel de nodige hulpstoffen voor de werking van heel wat processen in je lichaam.
 • Fruit zijn ook suikers, natuurlijke suiker maar toch. Ze bevatten natuurlijk ook vitaminen die niet in kunstmatige suikers zitten. Eet dus wel fruit maar met mate. Een stuk fruit kan een perfecte snack zijn een half uur voor je gaat sporten als je geen tijd had om 2 uur vooraf een maaltijd te nuttigen. 
 • Vermijd nog kort voor het slapen gaan en kort voor trainingen te eten, zeker suikers en vetten.

 

De voedingsdriehoek

Drie uitgangspunten vormen de wetenschappelijke basis voor de voedingsdriehoek:

 • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
 • Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën
 • Vermijd voedselverlies en matig je consumptie

MEER INFORMATIE

Andere thema's

Er zijn natuurlijk nog tal van thema's die we aan bod zouden kunnen laten komen. 

 • Materiaal: goed materiaal en aangepast op jouw lichaam & techniek is essentieel om blessures te voorkomen
 • Mentaal:  mentaal is natuurlijk ook heel erg belangrijk want sport moet leuk blijven
 • ...

 

Brochure 'TennisGezond' - TennisVlaanderen

Handige folder met alles wat je moet weten over gezond tennissen: voeding en drank, opwarming en stretching, materiaalkeuze: alles mooi samengevat!

Vragen of klachten? Spreek ons zeker aan!

Heeft u vragen? Dan kan u steeds terecht bij onze trainers voor, tijdens en na de lessen. We zijn uiteraard geen dokters maar we kunnen je op weg help naar de juiste hulpverlening.

Sommige trainers hebben bijkomende opleidingen gevolgd en hebben de nodige ervaring. Bij hen kan je nog wat extra info halen.

Bart Bommelyn

Trainer Initiator Tennis
Conditietrainer Tennis
Aspirant-initiator atletiek
Multimovebegleider

0477 38 45 39

Peter Bultynck

Tennis A trainer
Regentaat L.O.
+20 jaar ervaring

058 51 32 19

Contact

TC TIP TOP
Leopold 2 laan 112
8670 Oostduinkerke

+32 (0)58 51 32 19
info@tctiptop.be

Waar vind je ons?

In Oostduinkerke-Dorp neemt U richting Oostduinkerke-Bad. Iets voorbij de grote kerk, naast danscafe de Viking bevindt zich TC Tip Top.

Wanneer open?

We zijn meestal open vanaf eind maart. Tijdens de vakanties iedere dag, buiten seizoen op maandag gesloten.

Gesloten van november tot en met maart.